Tak jak zapowiedziałam w poprzednim poście, pokaże Wam dziś plan naszego ubiegłorocznego wyjazdu do Niemiec.

Jeśli chcecie możecie go wziąć w całości. Choć może po prostu warto się zainspirować i stworzyć coś swojego… To już pozostawiam do Waszej decyzji.
Pamiętajcie, że wszystkie podane ceny liczone są dla rodziny 2+2 (bardzo małe dzieci)

 

Dzień 1

19.00 Przejazd na trasie Olszyny -> Schonau am Konigssee 850 km ok. 8h + przerwy

KOSZTY : Paliwo + 12 euro (winieta Czechy) + 8,90 euro (winieta Austria)

 

Dzień 2

5.00 Przyjazd do Schonau am Konigssee
8.00 Wypłynięcie w rejs na jezioro
Zwiedzanie półwyspu St. Bartholoma i Obersee
UWAGI: pyszne wędzone ryby

13.00 Powrót do Schonau
14.00 Przejazd na trasie Schonau am Konigssee -> Hintersee 12,6 km 20 min
14.30 Spacer, zwiedzanie kościoła St. Sebastian, obiad, odpoczynek
17.00 Przejazd na tresie Hintersee -> Oberamergau 183 km 2,5h

KOSZTY : 6 euro (parking) + 40 euro (bilet na statek) + paliwo
NOCLEG : Hotel Alte Post – 133 euro

 

Dzień 3

9.00 Przejazd Oberamergau -> Hohenschwangau 48,5 km 45 min
10.00 Zwiedzanie zamku Neuschwanstein
UWAGI : godziny otwarcia 8.00 – 17.00
Bilety – Alpseestrasse 12 Hohenschwangau
Zamek – Neuschwansteinstrasse 20 Schongau
Do zamku można dotrzeć pieszo (40min pod górę) dorożką (5euro/os) lub
autobusem (1,80/os)
13.00 Przejazd Hohenschwangau -> Granau 60 km 1h
14.00 Wjazd na Zugspitze 2962 m.n.p.m. (Seilbahn Zugspitze)
Spacer nad jezioro Eibsee
UWAGI : alternatywnie można się wybrać na Alpspitze, na szczycie którego jest przepiękna
Platforma widokowa
W ramach wolnego czasu miasteczko Garmisch – Partenkirchen i skocznie
narciarskie.
19.00 Przejazd Garmisch-Partenkirchen -> Rosenheim 115km 1,45 h

KOSZTY: 26euro (zamek) + 5euro (parking) + 5,60euro (dojazd do zamku autobusem) + 106euro (wjazd na Zugspitze) + paliwo
NOCLEG : u rodziny

 

Dzień 4 i 5

Dwa dni spędziliśmy u rodziny w Rosenheim odpoczywając i odwiedzając znajomych. Byliśmy też w cudownym parku dla dzieci. Napisze Wam o nim w kolejnych postach

 

Dzień 6

8.00 Przejazd Rosenheim -> Guntzburg 184 km 2h
10.00 Dzień w Legolandzie 🙂
20.00 Przejazd Guntzburg -> Vehlberg 120 km 1,10 h

KOSZTY : 75euro (Legoland) + paliwo
NOCLEG : Hotel Wender – 110euro

 

Dzień 7

10.00 Przejazd Vehlberg -> Rottenburg ob der Tauber 28,2 km 0,5h
10.20 Zwiedzanie miasta (dzielnica Spitalviertel, kościół św. Jakuba, kościół św. Wolfganga, stary
Ratusz, sklep Wolfhart Kathe, brama Rodertor, park na wzgórzu)
UWAGI : bardzo dobre, tradycyjne jedzenie
Schneeballe – lokalny słodycz
15.00 Przejazd Rottenburg -> Wurzburg 60 km 40 min.
16.00 Zwiedzanie Wurzburga ( rezydencja biskupa, cytadela Marienberg, katedra św. Kiliana, most
Alte Mainbrucke)
UWAGI : słynne wino w płaskich, zaokrąglonych butelkach (Bocksbeutel)
19.00 Przejazd Wurzburg -> Raunheim 134 km 1,5 h

KOSZTY : paliwo

 

Dzień 8 i 9

Kolejne dwa dni spędziliśmy również u rodziny zwiedzając okolice Frankfurtu, grillując i rozmawiając do późnych godzin nocnych.

 

Dzień 10

8.00 Przejazd Raunheim -> Lipsk 409 km 4h
12.00 Lipsk – spacer (kościół św. Tomasza, kościół św. Mikołaja, pomnik Bitwy Narodów,
Augustplaz) oraz zwiedzanie ZOO (czynne do 18.00, parking przy Parthenstrasse)

KOSZTY : 42euro (ZOO) + paliwo
NOCLEG : Mc Dreams Hotel Leipzig – 66 euro

 

Dzień 11

9.00. Przejazd Lipsk -> Bad Schondau 161 km 2h
11.00 Zwiedzanie Szwajcarii Saksońskiej (Bastei, Twierdza Konigstein, warownia skalna
Neurathen)
18.00 Przejazd Bad Schondau -> Olszyny 610 km 6h
24.00 Domeczek 🙂

KOSZTY : 5,50euro (parking) + 20euro (Twierdza) + Paliwo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *